Петък 29, Март 2024г.

Чуждоезиков маратон на четенето

„Езикът е ключ към много врати.” Тази мисъл на Волтер събра на 20. 04. 2017 г. в Актовата зала на СУ „ Васил Кънчов” заедно учители, родители и ученици на петия поред Чуждоезиков маратон на четенето. Участниците четоха текстове на 12 езика и показаха отлично владеене не само на английски, френски и немски – езиците, които се учат в училището, а и на езиците на нашите съседи – сръбски, гръцки, хърватски, словенски, както и на такива езици като испански, италиански, руски и дори латински език. Прозвучаха диалози на Ромео и Жулиета, изпълнени на английски, и всички се насладиха на мелодията на това изпълнение на Петър и Елена от 10а клас. Беше показана и презентация за Индоевропейското езиково семейство, като учениците научиха на колко групи се дели то и откъде произлизат различните езици.

Публиката много се забавлява с различните рисунки пъзели, които им бяха раздадени, където чрез игра трябваше да получат различни изображения. Беше показана и изложба на български и чуждестранни книги, както и книги от 40-те години на миналия век, отпечатани със стария правопис.

Със съдействието на г-жа Босилкова бяха представени над 200 различни модела на книгоразделители, към които децата проявиха голям интерес.

Приветствия към участниците поднесоха Директора на училището г-н Димитър Марков и представители на Регионална библиотека „ Хр. Ботев ‘’ Враца.

 

 

Сподели: