Петък 19, Април 2024г.

Зона за четене и размяна на книги бе открита в двора на СУ „Васил Кънчов“ – Враца.

Днес официално бе открита къщичка за книги в СУ „Васил Кънчов“, финансирана с дарителската кампания на Сдружение „Обществен дарителски фонд за Враца”. Вал Стоева, главен редактор на сайта „Детски книги“, Ирина Иванова от Управителния съвет на Обществения дарителски фонд и Силвия Врачовска – Директор на РБ „Христо Ботев“ – Враца, дадоха официално старт на размяната на книги в средното училище. 
„Четящите къщички“ са част от проекта „Мини градски библиотеки“ – „Седни, прочети и върни“. Идеята на откриването на подобни Къщички за книги в училищата, е да се скъси дистанцията между децата и книгата и да се събуди отново интересът към нея. 

След думите на г-жа Нина Александрова и стихотворенията, рецитирани от нейните учениците, още по-убедително прозвучаха думите на главния редактор на сайта г-жа Вал Стоева: „Няма значение дали ще прочетеш 50 или 100 книги - само една, ако е правилната за теб, ще има силата да промени живота ти”.  Госпожа Ирина Иванова от Управителния съвет на ОДФ сподели пред учениците, че тази къщичката е „първата стъпка към голямото приключение“, което ги очаква когато се срещат с писаното слово.
В рамките на три дни се проведоха и първите събития в обособените зони. Учениците се срещнаха с трима от най-популярните български имена, свързани с издаването на литература за деца и младежи и обединени от мисията за насърчаване на четенето сред подрастващите – Мая Бочева – илюстратор, Радостина Николова – детски писател и Вал Стоева – редактор на сайта „Детски книги”.

Сподели: