Вторник 16, Април 2024г.

НА ВНИМАНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ !

 

Електронни учебници по много учебни предмети можете да разгледате на този линк: http://www1.znam.bg/zmonres/edu

Начален етап (1.-4. клас)

Образователни сайтове:

http://www.abc-bg.be http://az-deteto.bg/ http://www.dechica.com/ http://krokotak.com/ http://www.otkrivam.com/ http://www.worldstory.net/bg/ http://www.abc-bg.be http://english.dechica.com/Чудесен сайт за учене на английски език от деца. Включва тематични раздели с думи, произношение и изображения. Има и търсене по начална буква на думата. http://www.kerpoof.com/ - сайт, в който децата (а и възрастни, забавно е) може да рисуват, да използват готови картинки и да ги съчетават, да правят филмче, книжка с илюстрации, поздравителни картички…

http://www.stranamasterov.ru/node/2081- сайт на руски език, в който по категории са дадени различни предмети, които могат да се изработят от хартия и други подръчни материали.

Български език и литература

http://www.alfa.bg/- Създаден в помощ на кандидат-гимназистите и кандидат-студентите. Съдържа тестове по Български език и литература, конкурсни творби, стихове. Част от ресурсите изискват безплатна регистрация.

http://www.slovo.bg/- Добре познатата на много хора онлайн библиотека. Съдържа богат набор от литературни произведения. Обхванати са както класиците, така и съвременните автори. Част от произведенията са достъпни на чужди езици.

http://liternet.bg/- Портал за литература и образование „Литернет”

Математика

http://re6avam.hit.bg/- Решени задачи по математика

http://solema.hit.bg/- Уроци по математика

http://mat.net-bg.info/- Всичко за математиката

http://www.math.dortikum.net/- Изпити, състезания, олимпиади

http://www.stereometry.hit.bg/- Стереометрия. Призма. Пирамида.

http://bg.wikipedia.org/- Електронна енциклопедия

http://www.lazarovi.com/online-baza/- База данни със задачи по математика

http://www.ixl.com/math (ЕN)- Онлайн решаване на задачи

https://www.mathway.com/ (ЕN)- Мощен инструмент за създаване на графики и решаване на задачи

http://ruen.sharepoint.com/- Интересни електронни резурси по математика

http://www.kombinatoruka.hit.bg/- Електронна система от теория и задачи за изучаване на комбинаторика в 10 клас

http://www.math.bas.bg/- Виртуален училищен кабинет по математика

Информатика и ИТ

http://free.hit.bg/lessonsdw/project.htm- WEB дизайн

http://uroci.net/- WEB дизайн

http://www.youngdesigner.info/- Графика и дизайн

http://bg.wikipedia.org/- Електронна енциклопедия

http://infoman.musala.com/- Основна отправна точка за всички, занимаващи се с информатика. В него се качват задачи и решения от множество национални и международни състезания по Информатика. Полезна е и информацията за минали и предстоящи събития. Състезателите биха могли да намерят и интересни статии, свързани с програмиране. http://www.pmgmontana.com/projects/coding-bg/bg/index.php- Сборник с множество задачи по информатика, някои от тях съпътствани и с решения на Pascal/C++. Освен задачите се предлага справочник за функциите в двата езика и речник на някои често срещани термини. Има и интересни упражнения за подреждане на разбъркан код докато се получи работеща програма.

http://www.introprogramming.info/- Съдържа модерен увод в основите на програмирането. Макар и избраният език да е Java, книгата не е тясно обвързана с него и е изключително добро помагало за всеки начинаещ софтуерен разработчик.

Английски език

http://dictionary.cambridge.org http://www.britishcouncil.org www.teachingenglish.org.uk www.pearsonlongman.com/ http://bogglesworldesl.com www.ihbristol.com/learn-online

Френски език

www.bonjourdefrance.com www.tv5monde.fr

Химия

http://orgchemistry.getika.com- Сайт, съдържащ полезна и любопитна информация за органичните съединения, структурата им и практическото им приложение. Допълва изучавания в часовете по химия материал. Предлага периодична таблица и тест за проверка на знанията.

http://chem.hit.bg/- Сайт, насочен към любителите на химията. Съдържа новини от света на химията и връзки към много други такива сайтове, бази данни, химични списания и др. Има и онлайн химическа библиотека, която съдържа десетки учебници по химия под формата на електронни книги.

http://chemistry.dortikum.net/bg/- Виртуална Химична Лаборатория. Независимо дали сте ученик или не, можете да прекарате часове в смесване на различни вещества, за да видите какъв резултат ще се получи. Изградена основно в помощ на учениците от 7-ми клас, програмата съдържа база от данни с инструменти, вещества, съдове, възможни реакции. Графичният интерфейс е доста добър и ясно илюстрира това, което би се случило в реална лаборатория. В случай, че не сте на „ти“ с химията, помощникът на български език ще ви насочва и ще припомня забравеното. В допълнение ще разполагате и с полезни нещица като таблици и конвертор на мерни единици.

Физика

http://download.idg.bg/- Симулации по физика

http://eduject.net/- Електронно помагало, което цели да улесни учебния процес в часовете по физика. Съдържа основните направления, които се изучават в училище - светлина, сили, топлинни явления, трептения и вълни.

http://lightphenomena.hit.bg/- Електронно помагало, което разглежда светлинните явления (оптика)

http://eduject.net- Онлайн урок по физика за протичането на електричен ток в металите. Сайтът включва богата информация, както текстова, така и множество от картинки и анимации, които описват този процес.

http://flex.hit.bg/fun/fizika.htm- Забавна физика

http://www.eltok.hit.bg/- Електрическият ток в различните среди

http://www.solarsystemscope.com/- 3D модел на Слънчевата Система

http://bgastronomy.com/- Всичко за астрономията

Биология

http://www.mayamarkov.com/- Система

тично и последователно са разгледани всички раздели от курса по биология.

http://cells.hit.bg/- Всичко за клетката

http://zygotebody.com- 3D атлас интерактивно представя човешкото тяло и неговите системи.

http://biology.hit.bg/- Онлайн електронен тест по биология

Сподели: