Събота 20, Април 2024г.

 

Публикациите отразяват единствено гледната точка на автора. Комисията не носи отговорност за използването, по какъвто и да било начин, на съдържащата се в тях информация.

Наименование на проекта по Еразъм+:

"Ние сме нашето бъдеще. Подготовка на учениците за живота им като възрастни и граждани"

Гл. координатор на проекта -г-жа Мелиса Валантен-Нилсен – Франция.

Времетраене- от 09.2016 г. до 08.2018 г., училищни партньорства, дейност КА 2.

 

СТРАНИ ПАРТНЬОРИ ПО ПРОЕКТА СА:

 

Португалия

Гърция

Словения

Полша

Холандия

България

 

 Проектните дейности са насочени към обучението на учениците по ЧЕ, ИТ, гражданско образование, избор на професия, здравословен начин на живот, физически упражнение, публична реч.

 

Възрастовата група на децата - 12-14/15г.

Проектът цели да подготви учениците за живота им като възрастни и граждани. Учениците от 7 държави-партньори по проекта Франция-главен координатор, Португалия, Гърция, Полша, Словения, Холандия и България, се учат да работят в екип,  запознават се с предимствата, които предоставя интернет в обучението по чужди езици, ИТ, биология и др.  Децата, като най-запалени потребители на глобалната мрежа, са изложени на много опасности, доверяват се прекалено бързо на непознати, пазаруват през интернет, понякога предоставят личните си данни, без да отчитат последиците от това. Срещат се с виртуални заплахи и насилие в нета.
По тези задачи работиха международни екипи, проведени  и заснети бяха уроци, които показахме в Португалия, гр. Барселош. Учениците списват страница на наръчник за безопасност в нета.
Животът на възрастните неотменимо е свързан с подходящия избор на професия, необходимите качества, които трябва да притежаваме, за да бъдем успешни. Тази е и темата на предстоящото ни домакинство през Октомври, от 2-8.
Учениците ще се запознаят със здравословното хранене и спорта, ще придобият навици за здравословен начин на живот, ще се учат да говорят пред публика, да отстояват  своята гражданска позиция, да вземат самостоятелни решения и ги привеждат в изпълнение, да бъдат лидери.
Децата  проявяват жив интерес към проектните дейности, участват активно в занятията. 

 

Визита във Франция по ЕРАЗЪМ +

            СУ „Васил Кънчов” стартира дейностите по международния проект „ Ние сме нашето бъдеще. Подготовка на учениците за живота им като възрастни и граждани“. От 14  до 17 ноември се проведе първата среща във Франция, с. Монпеза су Бузон, училище „Жозеф Дюран“.

Дейностите на учителите от врачанското школо бяха свързани със  структуриране и разпределяне на задачите по проекта, определяне на срокове, брой ученици и учители в проекта. Те  имаха възможност да посетят различни уроци и да споделят добри практики. В часовете по биология и френски език наблюдаваха нетрадиционни методи на преподаване, ангажиращи максимален брой ученици, както и работа по групи.  В свободното време разгледаха училището, класните стаи и кабинети, водени от група ученици от френското училище. Особен интерес предизвика компоста,  където се събират хранителните отпадъци, а след това се използват за наторяване в учебната градина. Там учениците сами садят и отглеждат зеленчуци за столовата си.

            Гостите от СУ „Васил Кънчов” бяха посрещнати в кметството на селото, където свободен достъп има всеки, а заместник- кметът представи историята на  селото и неговите забележителности. Следва посещение в гр. Обена, където участниците в проекта имаха възможност да се насладят на малките каменни улички, очарователните магазини за сувенири, красотата на есенния следобед. Предстои втора визита във Франция през февруари. Учениците ще представят своето училище и филм за родния град Враца.

 

Пътуване до Франция по проект Еразъм+ „Ние сме нашето бъдеще“

                От 13 до 19 февруари т. г. ученици от VIб клас на СУ „Васил Кънчов“ Враца посетиха Франция по Проект Еразъм+ „Ние сме нашето бъдеще“. Участващите в проекта училища са от седем държави: България, Франция, Португалия, Холандия, Гърция, Полша и Словения. Координатор за нашето училище е г-жа Даниела Игнатова. Целта на проекта е да се сравнят образователните системи в различните европейски държави, изучаваните учебни дисциплини, мотивацията на ученици и учители. Учениците имат възможност да обогатят знанията си за различните култури и цивилизации на нашия континент и за осъзнаят, че въпреки различията ние можем да бъдем обединени. Да бъдеш гражданин на променяща се Европа днес означава да си етнически толерантен, да пазиш националната си самобитност и съзнание, но и да уважаваш и зачиташ чуждите културни традиции.

                Нашите ученици Вяра, Елица, Мария и Симона се представиха чудесно в ежедневните дискусии и работа по групи по теми, свързани с образователните ни системи, задълженията на учениците, затрудненията, проблемите и предложенията им за разнообразяване и подобряване на учебно-възпитателната работа. Те осъзнаха колко е важно владеенето на чужд език.

Какво е различното в образователната система на Франция?

Началното училище започва с 10. клас и завършва със 7. клас. От шести до трети клас е колежът, съответстващ на нашата прогимназия. Гимназията включва втори, първи клас и терминал. Минималният бал за успешно положена матура е 10 от 20. За отлични се считат оценките от 16 до 20. Ако някой от учениците получи оценки 8/20 или 9/20, има право да се яви на устен изпит за повишаване на успеха в рамките на 1 седмица след обявяване на резултатите. Учебната година се състои от три срока. Резултатите от baccalauréat (матурата) се използват за вход в университетите. Във Франция и Португалия има три учебни срока и повече от 13 седмици ваканции, но учебната година навсякъде започва на първи септември. Оценките във Франция и Гърция са от 1 до 20, в Холандия – от 1 до 10, в Полша от 1 до 6, а в Словения от 1 до 5. В Холандия масово се използват таблети. 100% от учениците от участващото в проекта училище използват таблети, което им спестява носенето на тежки ученически чанти.

                Разгледахме пещерата Пон д‘Арк – умалено копие на Пещерата Шове, вписана в световното наследство на ЮНЕСКО. Тя датира отпреди 36 000 години и включва 1 000 рисунки, сред които 425 фигури на животни – коне, мамути, мечки, носорози, бизони. Това са най-добре запазените и най-старите известни досега пещерни рисунки в света: 30 000 – 32 000 г. пр. Христа.

Бяхме в Алпите със снегоходки. Беше доста забавно!

 

 

 Ученици от СУ „Васил Кънчов“ посетиха Португалия

От 8 до 14 май 2017 г. се проведе поредната среща по проект „Ние сме нашето бъдеще. Подготовка на учениците за живота им като възрастни и граждани“, главен координатор е Френското училище Жозеф Дюран в гр. Монпеза. Един учител и трима ученици бяха на посещение в Ескола Секондариа де Барселош, гр. Барселош, Португалия. Училището се състои от няколко сгради, в които се помещават детска градина, начално училище, прогимназия и гимназия, оглавени от един директор. Това е ново и много модерно училище с млади, но и с опитни преподаватели, отворено към нуждите на младите хора и даващо отлична подготовка на своите възпитаници.

Михаела Николова, Александър Маринов и Димитър Райков от 9.а клас на СУ „Васил Кънчов“ в Португалия представиха филм за използването на информационните технологии в образователния процес, уъркшоп и речник на най-често употребяваните думи и изрази на страните партньори- Франция, Португалия, Словения, Холандия, Полша и Гърция. Врачанските ученици се запознаха с училището и учебния процес. По време на престоя си наблюдаваха уроци по английски език и по география. Те бяха впечатлени от спокойната атмосфера в учебното заведение и от активната подготовка на учениците за часовете. Домакините бяха подготвени и знаеха много за България, включително и годината на присъединяването и към ЕС. Гостите бяха приети много сърдечно от заместник- кмета на града в старинен замък, в който се помещава кметството. Разгледаха старинен дворец, седалище на първия португалски крал Алонсо и кралица Катерина Браганса. Проведоха две екскурзии до град Порто. Той е един от най – старите градове в Европа, уникална симбиоза от древност и съвремие, от динамика и спокойствие, от романтика и ексцентричност. Намира се на северния бряг на река Дуро, близо до устието й с Атлантическия океан и на около 300 км от Лисабон. Връзката му с южното крайбрежие се осъществява чрез няколко моста, сред които изпъква железопътният „Дона Мария Пия”, проектиран от Густав Айфел. Забележителностите на града плениха учениците и оставиха траен спомен от незабравимото пътуване. Деветокласниците от СУ „Васил Кънчов“ се завърнаха в родния град с богати впечатления от красивата Португалия и от топлото посрещане на домакините.

Заедно с учениците се насладихме на неизчерпаемото гостоприемство на нашите домакини, сърдечното отношение на приемните семейства, създадоха се нови приятелства с френските и полските ученици.

Учениците имаха уникалната възможност да общуват на английски език със своите приятели, откриваха сходни думи с децата от Полша и Словения, забавляваха се заедно.

Предстои да бъдем домакини по проекта от 2-8 октомври 2017 г., когато ще посрещнем нашите партньори от Полша и Холандия.

 

 

Визита по проект Еразъм+ - 2nd-8th October, 2017

PROGRAMA

 

Домакинство по проект „Ние сме нашето бъдеще“,

програма Еразъм+ 

                В периода 2- 8 октомври 2017 г., в СУ „Васил Кънчов“ се проведе четвъртата среща по проект „Ние сме нашето бъдеще“, програма Еразъм+. На посещение в училището бяха четирима учители от Холандия и Полша и осем ученици. В продължение на една учебна седмица учениците- гости имаха възможност да присъстват, заедно със своите домакини, в учебни часове и занятия. Те изготвиха интересни презентации за бъдещите си професии, пътят който трябва да извървят, за да придобият желаната професия. Заедно с българските си домакини взеха участие в дидактични и ролеви игри, свързани с избор на професия, обсъдиха заедно различните възможности за избор на желана професия, дискутираха за необходимите качества за постигането й. Желаната професия придоби съвсем реална визия, много решения се взеха, след проведеното занятие в клуб Кариера, където на децата от Полша, Холандия и България бе показан филм за стереотипите, изборът на възрастните, този на учениците и обществените нагласи за типично „мъжките“ и „женски“ професии.

                Проведе се интересна Арт терапия, при която гости и домакини изработиха цветя с логото на проекта, всички бяха различни, следвайки мотото на главния координатор, г-жа Мелиса Валантен-хНилсен - „Be creative!“. Гостите танцуваха български хора, облечени в красиви носии, заедно разучиха народната песен „Чие е това момиче“. Проведоха видео-конферентна връзка със словенското училище, където течеше паралелната визита на останалите партньори-Словения, Франция, Португалия и Гърция.

                Гостите присъстваха на уроци в начален етап, като и урок по английски език в 10. а клас, споделиха мнения и впечатления, дадоха своите препоръки. Посетиха пещерата Леденика, където се възхитиха на прекрасното светлинно шоу и красивата природа. Интересно се оказа посещението на успели в средния и дребен бизнес предприемачи, където учениците, в ролята на интервюиращи, разбраха защо са успешни и как са постигнали своя успех. Получиха и подаръци от импровизираното посещение на фотографското ателие на г-н Васко Врачовски. То беше избрано от учениците и работата на фотографа се оказа привлекателна за много от тях. Посетиха Регионалната библиотека, където учениците имаха възможността да усетят мириса на истинска, а не виртуална книга, разгледаха отдела за англоезична литература, запознаха се с професията на библиотекаря. Особено интересно беше това посещение за гостите от Холандия, където всички библиотеки вече са само виртуални…

                Проведена бе екскурзия до град София с посещение на катедралата Св. Александър Невски, Руската църква с мощите на Св. Серафим Соболев, Президенството, Министерството на образованието, паметникът на Св. София и Триъгълникът на толерантността, където среща си дават три религии. Разказана беше Легендата за София, която впечатли чуждестранните ни гости. Подземният античен град София беше привлекателен за гостите, направиха се много снимки, научиха се интересни факти, обогатиха се познанията на учениците по история.

Благодарение на проектите по програма Еразъм+, нашите ученици се докоснаха до различни култури, образователни системи, традиции и история, а учителите обмениха полезен опит и добри практики.

 

Проект Еразъм+ в училище „Васил Кънчов“

            Група ученици и учители от СУ „Васил Кънчов“ пътуваха до гр. Зутермеер в Холандия, където в училище „Орание Насау Колеж“ участваха в среща по проект „Ние сме нашето бъдеще. Подготовка на учениците за живота им като възрастни и граждани“ по европейската програма Еразъм+.

            По време на визитата учениците представиха разработени от тях презентации за здравословния начин на живот, спорта и здравословното хранене. В работните срещи се включиха участници от партньорските училища в Холандия, Португалия и Словения. Съвместно бе проведено и занятие за оказване първа помощ на пострадал. Представен бе и филм за спорта в училище „Васил Кънчов“. Учениците от 7. клас Мария Тодорова, Моника Нешева, Вивиан Георгиева и Борил Миронов участваха в часовете по изобразително изкуство. Врачанските ученици, облечени в красиви народни носии, представиха български народни танци по мотиви от музиката на Дико Илиев и получиха заслужени овации от учениците, учители и родителите. Посетиха Амстердам, музея на Винсент ван Гог, Мадуродам край Хага с макети на холандските забележителности и градината с лалетата, този красив символ на кралство Холандия.

Учениците се радваха на гостоприемството на своите домакини, а учителите- Даниела Игнатова и Таня Павлова, на споделените уроци и иновативни методи на преподаване.

 

                       Проект Еразъм+ в СУ „В. Кънчов“

            В продължение на три дни учители от СУ “Васил Кънчов“ обменяха опит по проект „Ние сме нашето бъдеще“ в Трета гимназия в гр. Триполи, Пелопонес, Гърция. По време на последната среща по проекта учителите обсъдиха постиженията, предизвикателствата и приносът на всяка страна- партньор за успешното изпълнение на проектните задачи и работата в онлайн платформата, с което проектът приключва. На учителите беше предоставена възможност в един учебен ден да преподават в гръцкото училище. Изнесен беше урок по английски език на тема „Ти и аз заедно в ЕС“. Учениците обсъдиха приликите и разликите между двата народа- българския и гръцкия, заслугата на Светите братя Кирил и Методий и на православието за принадлежността на двата народа към световната културна общност. Гръцките ученици се запознаха с традициите на българския народ, Розовата долина, Мадарския конник и Рилския манастир. Учениците взеха участие и в уъркшоп, в който разказваха за наученото и използваха български рози, за да отбележат съответната забележителност на картата на България.

            Гости на учителските срещи бяха двамата заместник- кметове на град Триполи. Учителите от СУ “Васил Кънчов“ имаха възможност за обмен на добри практики със свои колеги от още шест страни- Холандия, Франция, Португалия, Словения, Полша и Гърция. Придобитите знания и опит и многобройните срещи показват, че в методите на преподаване почти няма разлика и учениците са ученици навсякъде- енергични и емоционални, любознателни и активни- те са нашето бъдеще!

 

 

Сподели: