Петък 19, Април 2024г.
Публикациите отразяват единствено гледната точка на автора. Комисията не носи отговорност за използването, по какъвто и да било начин, на съдържащата се в тях информация.

Международен Европейски Проект: "Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа"

Имало едно време в Европа древни цивилизации, които са оставили своите рисунки в пещерите, скулптори от каменната ера и много митове и легенди за произхода на нашия континент.

В проекта ще участват 6 европейски държави- Австрия главен координатор, Италия, Испания, България, Румъния и Унгария и ще продължи 32 месеца. ( почти 3 години ).

Проекта ще се фокусира върху началото на европейската история и митология в изкуството, върху митовете, легендите и приказките за създаването на Европа .Ще бъдат изучени и упражнени традиционни техники за рисуване ( рисуване с въглен като в пещерите ) и създаване на нови модерни инсталации. Учениците ще се учат да пишат малки стихчета и ще придобият умения за писане на приказки и легенди. Крайния продукт на проекта ще бъде създаване на картина 22м дълга и 2м широка със изображения на всички създадени приказки и легенди както и издаване на книга в която ще бъдат събрани тези нови приказки.

Проектът ще си сътрудничи и с външни партньори от Африка (Гана), Франция (Океания), Азия (Армения) Босна и Херцеговина и САЩ (Бостън), с които ще осъществяваме видеоконферентна връзка.

Целта на проекта е да развие критическото мислене на учениците за произхода и развитието на Европа, да обогати техните знания за Европейското културно наследство и огромната роля на нашия континент в световната история и изкуство, учениците да придобият умения за творческо мислене и изразяване на своите мисли идеи. Изкуството ще бъде начална точка за дискусии по различни теми свързани с Европа, както и за изразяване на мнения, идеи и чувства и практикуване на нови и алтернативни методи за работа в екип.

 

Учители на работна среща в Залцбург по проект на Еразъм +

„Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа…” е новият проект по Еразъм +, по който, в продължение на 3 години, ще работят ученици и учители от СУ „Васил Кънчов“ – Враца. В периода 26 – 29.11.2018г в гр. Залцбург, Австрия, се състоя първата работна среща на координаторите на проекта, в която участваха Стефка Бешировска - координатор на проекта от българска страна и Цветелина Георгиева – учител по БЕЛ.

Ученици от училища в Австрия, България, Испания, Италия, Румъния и Унгария ще разработват, пишат и рисуват приказни мотиви и легенди, които са дали отражение на митологията, фолклора, изкуството и историята на техните държави.

Първата работна среща, проведена в Аkademisches Gimnasium, училище в  Залцбург, бе свързана със запознаването с условията на училището-домакин и  устройството на образователната им система, както и с разработването на дейностите, свързани с работата по проекта през първата му година: изработване на лого на проекта; определяне на критериите за конкурс за написване на вълшебна приказка; критерии за избор на участник в двумесечното обучение на ученици в  училището в Залцбург;

По време на престоя, участниците в предварителната среща посетиха замъка  Ношванщайн, който е обзаведен и украсен въз основа на популярни за региона легенди, сказания и приказки, както и Музеят на кристалите Сваровски в град Ватенс.

 

ЕДНА БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА В ИТАЛИЯ

                „Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа…”. Това е новият проект по програма Еразъм+, по който работят учителите и учениците от СУ „Васил Кънчов”. Първата визита по проекта се проведе в италианския град Кампобасо. Група учители и ученици гостуваха на Художествената гимназия в града. Заедно със своите приятели от Румъния, Испания, Унгария, Австрия и Босна и Херцеговина те се потопиха в света на изкуството. Рисуваха, моделираха фигури от глина, учиха се да работят с 3D принтер.

                Особено вълнуващи за нашите деца бяха занятията в Историческия музей на града. Там те влязоха в ролята на реставратори и се докоснаха до ценни археологически артефакти. Оказва се, че в регион Молизе, чийто административен център е гр. Кампобасо, през Средновековието са живели прабългарите на хан Алцек, братът на хан Аспарух. Нашата група се снима с реплика на меча на Алцек.

                Прабългарски артефакти – върхове от стрели, лъкове и чаша от византийско стъкло, откриха и в археологическия комплекс в съседния гр. Алтилия. Там, в античния амфитеатър, учениците представиха легендата за мартеницата под формата на монолог на хан Аспарух.

                Петте дни, изпълнени с интересни и разнообразни дейности, изминаха неусетно. Сега в СУ „Васил Кънчов” предстои да бъде организиран ученически конкурс за написване на приказка на митологична тематика. Трите най-добри приказки ще бъдат преведени на английски език и при следващите партньорски срещи по проекта учениците ще трябва да направят илюстрации на тези приказки.

 

Пътуване до Испания

Група от СУ „Васил Кънчов” в състав г-жа Стефка Бешировска, координатор, и учениците Габриела Найденова, Лидия Боянова, Исабел Симеонова и Ана Савеска бяха на посещение в гр. Викар, Испания, за втората визита по проект „Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа…” по програма Еразъм+.

За възпитаниците на СУ „Васил Кънчов” това бе една незабравима седмица, изпълнена с можество разнообразни дейности. Те представиха пред своите връстници от останалите страни участнички снимките на живи картини, възстановки по класическите творби на френския художник Жан-Батист Камий Коро ( „Орфей извежда Евридика от подземния свят”) и Миланджело Мериси да Каравджо („Бакхус”), презентации за тях, които бяха подготвили предварително. Освен че показаха своите познания за творчеството на великите художници, учениците показаха и своя талант за рисуване – посещението в гр. Викар съвпадна с тазгодишното издание на международния фестивал на графитите „ Широко отворени очи”, в който взеха участие.

Децата подреждаха текстове, за да съставят приказка, решаваха викторини и различни ребуси, играха тенис и баскетбол, рисуваха и работиха на компютър. Цял ден бе отделен за екскурзия до град Алмерия с посещение на крепостта Алкасаба.

Многобройните занимания в училището бяха съчетани и с много забавления. Учениците бяха настанени в семействата на свои връстници и приятелствата, които се създадоха, са най-важното постижение на участниците в проекта.

 

 

Визита в  Унгария

Група учители и ученици от СУ ”Васил Кънчов”посетиха гр. Печ в Унгария по проект „Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа”.  Участниците в проекта бяха тържествено посрещнати в училището  домакин с концерт.  Учениците се запознаха с историята, географията и архитектурата на града,  разучаване и изпълнение на унгарски фолклорни песни. Незабравима емоция донесе вечерното рисуване със светлина върху стените на училището. В следващите дни продължи работата  със светлина, но този път децата експериментираха с лазерни лъчи и създаваха различни фигури под ръководството на г-жа Каталин Килан преподавател по химия и физика. Групата от врачански ученици посети музеите в града, замъка Сиклош, където научиха за бойното оборудване през Средновековието, наблюдаваха демонстрации на конна езда и стрелба с лък. Участниците в проекта представиха приказки, които сами са създали, на основата на фолклора на всяка страна. Работата по проекта продължи с рисуване,  създаване на илюстрации на тези приказки върху стъкло. 

В много интересен ученически обмен по програма „Еразъм+” участва ученичката от 10. клас на СУ „Васил Кънчов” Даря Илиева. Тя беше на обучение в Академичната гимназия в гр. Залцбург, Австрия. Престоят ѝ бе свързан с проект „Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа…”. В рамките на месец и половина ученици от петте партньорски държави, работещи по проекта – България, Испания, Италия, Румъния и Унгария бяха на гости в австрийски семейства. Заедно със своите австрийски другари те посещаваха учебните занятия в гимназията. При обучението им акцентът бе поставен върху езиците – английски и немски, и рисуването. Целта на ученическия обмен е осъществяване на добра комуникация между младите хора, всеки от тях да представи своята страна и културата ѝ и да опознае другите.

Освен учебните занятия, учениците са участвали в различни дейности, организирани от семействата домакини.

Ето какво споделя Даря: „Първите ми впечатления бяха , че хората са много топли, любезни и гостоприемни. Моите домакини ме посрещнаха с отворени обятия. Само за няколко дни аз се почувствах като у дома си, а те се отнасяха с мен като с член от семейството. Подкрепяха ме и за обучението ми. Тук уча френски език, а там трябваше да посещавам часове по немски, а така също и по италиански и испански език. Бях впечатлена от това, че моите връстници свободно говореха поне по два езика. Това ме мотивира и аз да залягам над уроците и ми помогна да разбера, че едно от най-големите богатства е умението да говориш чужди езици и свободно да общуваш с хората.

За мен обаче не по-малко интересни бяха и часовете по изобразително изкуство. Винаги съм обичала да рисувам, но не подозирах какви способности имам в тази област. В Австрия се запознах с различни техники за рисуване. Много ме впечатли рисуването със светлина.

Иначе редът в училището е много различен от българското училище. Вътре всички ученици, дори и големите, ходят с домашни чехли, всеки ученик има свой гардероб. В училищните мероприятия активно участие вземат и родителите. Например всяка последна събота от месеца децата заедно със своите родители почистват училището и двора. Направи ми впечатление и това, че всички се стремят стриктно да спазват правилата.”

След завръщането си от Залцбург Даря споделя своите впечатления със своите съученици и с другите участници в проекта. Проект „Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа…” ще продължи до май 2021 г., когато отново в Залцбург ученици от петте държави ще създадат общ продукт – голямо пано (2/22 метра), на което ще бъдат пресъздадени със средствата на изобразителното изкуство интересни митологични образи и истории от различни краища на Европа.

 

 

 

 

Виртуална среща по проект „Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа…“

 

Учителите и учениците от СУ „Васил Кънчов“ продължиха работата си по проект „Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа…“ в рамките на програмата Еразъм+. През предходната седмица те бяха домакини на поредната виртуална визита по проекта.

 По няколко часа на ден бяха реализирани различни дейности. Партньорите от България, Испания, Италия, Румъния, Унгария и Австрия представиха своите градове чрез презентации и видео клипове. После представиха изготвените от учениците колажи на тема „Природа и изкуство на родния край“. Домакините от врачанското училище заведоха своите гости на виртуална разходка в Историческия музей. Там акцентът бе поставен на залата с артефакти от античността, и по точно керамиката. После представиха видеоклип с изпълнение на група FireLab. Огненото изкуство е свързано с култа към огъня и Слънцето.

Учениците от петте държави показаха своята креативност, създавайки приказки по зададено начало. Домакините имат задачата да изберат най-интересното от всяка приказка и да сътворят една обща приказка. Така учениците на практика ще разберат как са създадени фолклорните приказки – като всеки следващ разказвач добавя нещо от себе си.

В последния трети ден  учениците пренесоха мотиви от приказки  предварително приготвени керамични чинии. Всеки екип рисуваше в своята страна, но благодарение на съвременните технологии можеше да наблюдава и работата на партньорите си. Всеки ученик представи своята чиния, като обясни защо е избрал точно тази украса. Накрая участниците се разделиха с пожеланието скоро да могат да се видят и на живо.

Сподели: