Петък 19, Април 2024г.
Публикациите отразяват единствено гледната точка на автора. Комисията не носи отговорност за използването, по какъвто и да било начин, на съдържащата се в тях информация.

 

„Толерантност между ученици и държави за борба с дискриминацията”

 

Екип от СУ ”Васил Кънчов” ще се включи в новия проект по програма Еразъм+ „Толерантност между ученици и държави за борба с дискриминацията”. Главен координатор на проекта е Франция. Партньори са екипи от училища в България, Италия и Испания.

Независимо от нашите социални и териториални корени, този проект има амбицията да направи нашите ученици достойни граждани на обединена Европа, които да могат да живеят уверено в своето общество и да участват в неговото изграждане. Ето защо тормозът в училище, равенството между половете и расизма са основни теми в нашия нов проект. Проектът ще разглежда трудни ситуации като различни конфликти, пренебрежение към другите, ранно отпадане от училище, загуба на доверие в себе си и др., за да стигне до изграждане на желание за споделяне и съпричастност, засилване чувството за принадлежност, готовност за участие в дебати на различни теми и обогатяване на своите умения и компетентности в различни сфери на нашия живот.

 

 Толерантност в действие

Екип от учители и ученици от СУ „Васил Кънчов“  се завърна от първата мобилност в  Лос Бариос, Испания по проект „Толерантност между ученици и държави за борба с дискриминациите“, програма Еразъм+ на ЕК. Те имаха възможност да бъдат част от екипа на училище  „Сиера Луна” в  Лос Бариос , където представиха свои интервюта и презентации за значими жени в живота си. Децата разказаха за проблемите и трудностите, с които тези жени са се сблъскали и защо те са значими за тях.  Бе организирана изложба на значими жени в историята.  В международен екип децата  представиха своите героини и обсъдиха  трудностите и успехите им.  Ученици от Испания, Италия, България и Франция участваха в множество дидактични, ролеви и спортни игри, разделени в международни отбори, участваха в организирани уроци по фламенко танци, приготвиха паеля, играха  футбол, волейбол, миниголф, стреляха с лък. Участваха в игри за ориентиране,  разпознаваха по снимка и описание  жена с принос в историята.

                Посетени бяха много забележителности, сред  които замъка Реал Алказар, Златната кула и Площада на нациите, замъка Химена, а в Гибралтар научиха много факти от  историята на града.   Учениците показаха своите предложения за  лого на проекта, като разказаха за своите идеи. По проекта следващата среща ще се проведе в  СУ „Васил Кънчов“ през месец март, когато ще бъде проведена конференция от представители на полицията и социалните служби, свързана с насилието, всяка страна ще представи традиционни за своята култура и история предмети и ще бъде организиран конкурс за писане на есе.

 

Сподели: