Събота 20, Април 2024г.

Международен проект „ Моята малка Европа”

                 

     

Публикациите отразяват единствено гледната точка на автора. Комисията не носи отговорност за използването, по какъвто и да било начин, на съдържащата се в тях информация.

 

   Международен проект „ Моята малка Европа”

 

Участници:

  1. Агнешка Булинска и Гражина Войтех- координатори, гр. Бидгошч Полша
  2. Стефка Бешировска, Враца, България
  3. Таня Дмитровска, Крива Паланка, Реп. Македония
  4. Далиа Сесноскене, Сиауляй, Литва

5.Сандрина Коельо, гр. Олахо, Португалия

6.Антонио Еспиноза Белло, гр. Томейосо, Испания

 

Резюме на проекта: Проекта се състои от 2 нива. На 1 ниво учениците ще трябва да създават презентации, книга, албум, видеофилм за национален герой изиграл голяма роля в историята на тяхната страна. Тази информация ще бъде обменена между учениците от различните страни. Така по-добре ще бъдат опознати различните страни партньори. Тази нова дидактическа методология е нова стъпка към мотивиране на учениците да учат и да запомнят интересно поднесената им информация. Тя ще бъде обменена чрез ел. поща, Скайп, и други електронни медии.Първата година ще бъдат изготвени Въпросници за предпочитанията на учениците, всекидневния им живот,и да се стигне до извода как най-ефективно да учат.Те ще трябва да изработят видео клипове за тяхното всекидневие. По този начин ще се събере информация и ще се състави наръчник за най- ефективен ден, който ще бъде представен на всички училища- партньори.

Второто ниво на проекта ще бъде фокусирано върху анализиране на резултатите от въпросниците, видеоклиповете и как по нов дидактически начин това ще бъде използвано по време на часовете.Тук ще се наблегне на изначалното любопитство на децата за всичко ново. Ще се съединят отделните елементи за да се образува едно цяло. Важното е да се подхранва природната интелигентност на учениците.

През втората година на проекта, децата от всички партньорски училища ще създадат книга, албум, съдържащ снимки, описание на героите от тяхното обкръжение/ град, семейство, приятели/, което ще ги накара да разберат, че героите не са само исторически, а са и между нас. Този проект ще мобилизира както учителите да търсят нови методи да преподават и заинтересоват учениците, така и децата, които ще научат за страните партньори по един интересен и интелигентен начин.

В проекта има 6 срещи, които да продължават по 6 дни:

  1. м. ноември 2016- Полша - 3 участници
  2. м март 2017 – Литва- 3- участници
  3. м. май 2017 – Република Македония -3 участници
  4. м. октомври 2017- България
  5. м.март 2018г - Поругалия- 3 участници
  6. м.май 2018г - Испания- 3 участници

По преценка на координатора и при възможност на бюджета членовете на групите за пътуване могат да бъдат увеличени. Нашия тим се състои от 5 участници.

 

Гражина Войтех

координатор

 

В СУ „Васил Кънчов” стартира нов европейски проект

 

През настоящата учебна година учениците и учителите от  СУ „Васил Кънчов”, гр. Враца, работят по няколко международни проекта. В края на месвец ноември е първата партньорска визита  по проект Еразъм+ „Моята малка Европа”. Тя се състои в гр. Бидгошч, Полша, и в нея взеха участие г-жа Стефка Бешировска, г-жа Маргарита Гешева и г-жа Зорница Войнова.

Като за първа визита основните цели са патньорите (от Полша, България, Македония, Литва, Испания и Португалия) да се опознаят, да се разпределят задачите и дейностите и да се прецизират датите на посещенията до края на първата година.

Училището домакин е подготвило и разнообразни активности за своите гости. На специална работна среща чрез презентации на английски и на полски език те представят невродидактиката  – един нов метод,  разработен от полски психолози, за подпомагане дейността на учителите и насочен главно към използване капацитета на мозъка на човека, както и неговата способност да възприема информация и да я запомня. После в учебните часове демонстрират приложението й на практика. Това, което най-силно прави впечатление на учителите е доброто владеене на английски език и свободното му използване от малките деца (ученици от 1. до 6. клас), желанието да разговарят със своите гости и да покажат какво могат и знаят. Учениците изнасят тричасово „Шоу на талантите” изцяло на английски език, като всички класове се представят със свои песни, танци и други номера. В концерта участват и родители.

Освен че искат да покажат своите умения, децата са и много любопитни и отворени за нови знания. Затова в един от дните на визитата учителите влизат в ролята на изпитвани, а учениците им задават въпроси на английски език за техните училища, градове и държави, а след обяда е организирана разходка из Бидгошч – осми по големина град в Полша.

Времето лети неусетно и скоро идва време за отпътуване. Пътуването към дома се превръща в истинско приключение заради мъгливото време в Бидгошч и стачка на пилотите на компания Луфтханза.

Сега в СУ „Васил Кънчов” започват трескава работа – учениците трябва да създадат презентации, книга, албум и видеофилм за национален герой, изиграл голяма роля в историята на нашата страна. Тази информация ще обменят със своите връстници от другите страни. Така по-добре ще бъдат опознати различните страни партньори. Тази нова дидактическа методология е нова стъпка към мотивиране на учениците да учат и да запомнят интересно поднесената им информация. Те ще трябва да изработят и видео клипове за своето всекидневие. По този начин ще се събере информация и ще се състави наръчник за най- ефективен ден, който ще бъде представен на всички училища- партньори.

Този проект ще мобилизира както учителите да търсят нови методи да преподават и заинтересоват учениците, така и децата, които ще научат за страните партньори по един интересен и интелигентен начин.

Партньорска визита в град Шауляй, Литва

На 05.03.2017 г, група учители от СУ „Васил Кънчов” – Стефка Бешировска, Искра Исаева и Антоанета Георгиева, замина по проект Еразъм+ „Моята малка Европа” в гр. Шауляй, Литва. Градът, чието име означава „градът на слънцето”, ги посрещна със силна снежна буря. Лошото време обаче бе компенсирано от топлото гостоприемство на домакините от Прогимназия Меделино.

Партньорите от България, Македония, Полша, Испания и Португалия бяха посрещнати още на входа с традиционен литовски хляб. После учениците влязоха в ролята на екскурзоводи и показаха своето училище на гостите. Първият ден от партньорската визита съвпадна с Традиционният пролетен фестивал, който се провежда в деня на свети Казимир. В актовата зала на училището учители, ученици и родители представиха изработени от тях сувенири, накити и лакомства, като всеки от присъстващите можеше да си купи нещо за спомен. Децата се състезаваха кой е най-умел в търговията, а от уредбата звучеше традиционна литовска музика. Денят продължи с пешеходна разходка из покрития със снежна пелена град.

В следващите дни програмата бе много натоварена, като работните заседания се редуваха със интересни мероприятия, организирани от литовските домакини. Всяка група представи презентации, посветени на избрани от учениците национални герои. Учителите наблюдаваха уроци по математика и по изобразително изкуство. Урокът по изобразително изкуство бе доста нестандартен, защото ролите на учители и ученици бяха разменени – литовските деца показаха на гостите си интересна техника за рисуване върху вода.

Посетено бе и кметството на град Шауляй, където гостите се запознаха с историята и забележителностите на града, както и с проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени неговите жители днес.

Домакините бяха организирали две екскурзии – до свещения за литовците и за всички католици Хълм на кръстовете и до градовете Тракай („Литовската Венеция”) и Вилнюс. А Международният ден на жената 8. март се првърна в незабравимо изживяване за женската част от екипа. С празненството изненада, което бяха подготвили, литовците развенчаха мита, че северните народи са студени и сдържани.

Накрая никой не искаше да повярва колко бързо е отлетяло времето и всички очакват с нетърпение следващата среща през май в град Крива паланка, Македония.

 

 

                                   До Македония и назад

Трима учители от СУ „Васил Кънчов“ – Враца, Стефка Бешировска, Зорница Войнова и Цветелина Георгиева от 7 до 12 май, 2017г. бяха на посещение в училище „Йоаким Крчовски“, гр. Крива паланка, Република Македония, в изпълнение на дейности по проект „Моята малка Европа“ по европейска програма за развитие в образованието „Еразъм+“. 

Представителите на врачанското училище, заедно с останалите участници от проекта – учители от Испания, Португалия, Полша и Литва, след изключително радушния прием от училището-домакин, бяха посрещнати и от кмета на община Крива паланка – г-н Арсенчо Алексовски. На срещата той разказа на своите гости по какъв начин общинските власти работят за подобряването на качеството на образование в общината и развитието на района. На финала на срещата, всяка група получи като подарък плакет с герба на община Крива Паланка.

В Деня на Европа – 9 май, участниците по проекта, бяха участници и гости на богатата програма, с която училищата от македонския град отбелязаха празника в Домът на Културата на Крива паланка. След изпълнените от оркестъра към училището химн на Македония и химн на Европа и преди сцената да се залюлее под ритмите на песните и танците на децата от Крива паланка, кметът на града връчи на всички участници по проект „Моята малка Европа“ благодарствени грамоти за участие в отбелязването на Деня на Европа – 9 май.

Във връзка с изпълнението на дейностите по проекта, представителите на врачанското училище след като обсъдиха с останалите участници работата с учениците си по места, посетиха открити уроци по английски език, френски език, математика, информатика, домашен бит и технологии, физическо възпитание и спорт. Представителите на полската група, участваща в проекта, изнесоха иновативен урок по математика свързан с темата за Невродидактиката с второкласници от македонското училище.

Междувременно, работещите по проекта „Моята малка Европа“ бяха запознати от домакините със забележителностите на общинския град и столицата на Македония – Скопие.

В последния ден от посещението в Крива паланка, всички участници в дейностите по проекта получиха сертификати, удостоверяващи участието им.Тръгнаха си изпълнени с много хубави впечатления от манастира „ Св Йоаким Осоговски ” където бяха настанени, както и от изключителното гостоприемство на своите македонски приятели.

През месец октомври, тази година, се очаква участниците по проекта от Испания, Португалия, Полша, Литва и Македония да посетят СУ „Васил Кънчов“ - Враца  

 

 

Програма на визитата в България

 

На 16 октомври, Средно училище „Васил Кънчов“ – Враца посрещна партньорите по проект Еразъм+ „Моята малка Европа“. Гости са петнадесет учители - партньорите по проекта, от гр. Бидгошч - Полша, Крива Паланка – Република Македония, гр. Сиауляй –Литва, гр. Олахо – Португалия и гр. Томейосо – Испания. Те се запознаха с атмосферата на врачанското училище, където ще работят по дейности, заложени в осъществяването на проекта до края на седмицата.

След традиционното българско посрещане с хляб и сол, партньорите разгледаха сградите и дадоха висока оценка на материално-техническата база, в която се обучават учениците.

Денят им продължи с работни срещи, касаещи цялостната организация и отчитане на етапите по проекта.

 

Вторият ден от посещението на партньорите по проекта Еразъм+ „Моята малка Европа“, започна с представянето на дейностите по проекта на всяка група.

Втората част на деня бе отделен за запознаване на партньорите с природните забележителности в близост до нашия град – проходът Вратцата, пещерата Леденика, както и с посещение в Природозащитен център Натура.

В изпълнение на дейностите по проект Еразъм+ „Моята малка Европа“, учители и ученици от Средно училище „Васил Кънчов“ – Враца изнесоха открити уроци пред партньорите от петте държави. Учителите от Полша, Република Македония, Литва, Португалия и Испания с интерес изслушаха, а не рядко - и участваха, в уроците по български език на г-жа Калина Каменова във 2 клас, по история на г-жа Цветана Цекова в 4 клас, по английски език на г-жа Стефка Бешировска в 6 клас, по компютърни технологии на г-жа Антоанета Георгиева в 7 клас и урок по български език и литература в 9 клас на г-жа Искра Исаева.

На огромен интерес се радва презентация, направена от координаторката на проекта Агнешка Булинска от Полша. Посветена на невродидактиката като нов метод на преподаване. Представянето бе на тема „Как да направим ума си щастлив“. Акцент бе поставен върху това, как педагогът да успее да накара децата да използват пълния капацитет на мозъка си по време на училищните занимания. Бе обърнато внимание и на поведението на учители и родители – умеят ли да слушат и разбират онова, какво съобщават децата. Как начинът, по който детето отговаря на един тривиален въпрос, може да носи различна и важна информация на възрастния и как да се разчита тази информация.

Гости на представянето бяха г-жа Росенка Кабатлийска – ст. експерт по чуждоезиково обучение в РУО Враца, учители по чужди езици от региона от средните училища и детските градини.

 Работата по проекта продължи с официално посрещане на работната група по международния проект в Община Враца. Зам.-кметът по хуманитарни дейности Петя Долапчиева посрещна гостите от Полша, Португалия, Испания, Македония и Латвия, водени от директора на СУ „Васил Кънчов“ - Димитър Марков. Всяка група представи пред зам.-кмета училището и държавата, която представлява и ползите за учениците и учителите от участието им в международния проект. Зам.-кметът Петя Долапчиева изрази удовлетвореност от срещата и поднесе подаръци на гостите.

На края на деня, гостите на училището посетиха Регионалния исторически музей, където се запознаха с богатата история на град Враца.

 

Испанският град Томейосо посрещна представители на СУ „Васил Кънчов“

В периода 4-6 март 2018г. трима представители на СУ „Васил Кънчов“ – Враца посетиха училище в град Томейосо, област Кастилия – Ла Манча, Испания, в изпълнение на дейности по проект „Моята малка Европа“ по „Еразъм+“.

Директорът на училището – Димитър Марков, координаторът от българска страна – Стефка Бешировска и Цветелина Георгиева, заедно със своите колеги от Испания, Португалия, Полша, Литва и Македония, обсъждаха резултатите от дейностите и проведените анкети и проучвания, свързани с невродидактиката като метод на обучение в училищата, които представят. Работната група се обедини около извода, че по-ранното начало на обучението на децата води до по-лесно справяне с учебните дисциплини, създаване на необходимите училищни навици за подготовка и възприемане на материала.

Представени бяха и резултатите от проучването сред подрастващите на тема „Героят на нашето време“. Независимо от националността и възрастта си, децата бяха определили като съвременните герои своите родители и учители.

Като част от програмата и дейностите по проекта бе и приема на работната група по проекта от кмета на град Томейосо - Inmaculada Jiménez /Инмасулада Яменес/и Съветника по образованието, които изказаха радостта си от домакинството и удовлетворението, че училище от техния град може да сподели опит и да обмени познания в сферата на образованието.

Като част от дейностите по проекта е да се изведат както особености на образователните и дидактически системи на държавите, които участват, така и обичаите и забележителностите на включените в проекта градове. За целта, освен наблюдението на уроци по различни предмети в различни класове, бяха осъществени и редица посещения на важни места в града и в област Кастилия - Ла Манча.

Посрещането и едноседмичната дейност на 17-те педагози от европейски държави бе широко отразена в регионалните испански медии. „Моята малка Европа“ е двугодишен проект с шестдневни посещения в различните участващи държави. След посрещането в СУ „В. Кънчов“ през месец октомври 2017г, Томелосо бе петата изнесена работна среща, като проектът ще завърши в Португалия.

 

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО „КРАЯ НА СВЕТА”

От 13. до 18. май в екзотичния португалски град Оляо се състоя последната партньорска среща по проект „Моята малка Европа” в рамките на програма „Еразъм+”. По този проект учителите и учениците от СУ „Васил Кънчов” работят вече две години в сътрудничество със своите колеги и връстници от Полша, Литва, Македония, Испания и Португалия. В училище „Проф. Нугейра” и в училището на о-в Кулатра българските учители се включиха активно в учебно-възпитателната работа. Те посетиха часове по математика, английски език, португалски език и по информационни технологии. Португалските ученици проявиха голямо любопитство и искаха да научат колкото се може повече за своите гости, за страните, от които идват, и за това как живеят техните връстници. В същото време те засипваха учителите с информация за своето училище и за град Оляо на очарователна смесица от английски и португалски език. Децата показваха на учителите нови програми за създаване на презентации, съчиняваха заедно с тях приказки на английски език, учеха ги да танцуват корадиньо (фолклорен танц от южна Португалия).

На работна среща екипът от СУ „Васил Кънчов” представи презентация за своята работа през последните няколко месеца. Присъства и на лекция от университетски преподаватели за приложението на методите на невродидактиката в обучението по математика. Българските учители разгледаха забележителностите на Оляо и на прилежащите към него острови Кулатра и Фарол. Посетиха общинския музей и Кметството, слушаха фадо в изпълнение на ученици от училището домакин. Особено вълнуваща се оказа екскурзията до гр. Сагреш. Крепостта Сагреш е най-западната точка на Португалия, откъдето са тръгвали за своите пътешествия великите португалски мореплаватели. На това място древните гърци са смятали, че се намира краят на света.

За краткото време, прекарано в Португалия, учителите успяха да видят много нови неща, да посетят много нови места, но най-ценното, с което се завърнаха у дома, са натрупаният опит и многото нови приятелства. Те се надяват да продължат сътрудничеството си със своите колеги от държавите партньори в следващи проекти.

 

Сподели: