Сряда 24, Април 2024г.

Медиите за нас 2017/2018 година

Юбилейна учебна година

Под знака на 80-тата годишнина от създаването на средното училище „Васил Кънчов“ беше открита новата учебна година. Първият учебен ден започна пред паметника на врачанския възрожденец, чието име носи гордо училището.

 

Европейски образователен проект

Учители и ученици от Полша и Холандия гостуват в средно училище „Васил Кънчов“ , като част от европейския образователен проект „Ние сме нашето бъдеще“ . В рамките на една седмица ще бъдат представени методи на обучение във врачанското училище, работата на клуб „Кариера“, който подпомага професионалното развитие на учениците, традиционния български фолклор, културните и исторически забележителности в града. 

 

СУ “Васил Кънчов“-Враца стяга 80-годишен юбилей - в-к Конкурент

2017-09-09 18:00  
 
 
 
СУ “Васил Кънчов“-Враца стяга 80-годишен юбилей
СУ “Васил Кънчов“-Враца стяга 80-годишен юбилей СУ “Васил Кънчов“-Враца стяга 80-годишен юбилей  
 

На 5 декември СУ „Васил Кънчов“ във Враца ще отпразнува 80-годишен юбилей. Проявите, свързани с него ще започнат дни по-рано, а кулминацията ще бъде грандиозен концерт, в който се очаква да се включат и танцьорите от фолкорен ансамбъл „Българе“. Това издаде на пресконференция директорът на школото Димитър Марков, който заедно с педагогическия екип отсега се е заел с организацията на кръглата годишнина.

Значимото събитие ще се проведе на сцената на ДКТ-Враца, а до тогава предстоят редица инициативи, в които участие ще вземат както настоящи, така и бивши възпитаници на врачанското училище. Предвиждат се състезания и викторини, свързани с живота и делото на патрона Васил Кънчов, благотворителни изложби, поредни срещи с успели и известни личности в инициативата „Гост-лекторски институт“, спортен празник и др. По случай кръглата годишнина ще излезе и юбилейно издание на училищния вестник, както и специална книга, посветена на училището. В предвидените дейности по отбелязване на юбилея са още осъществяване на видеоконферентна връзка с проф. Таня Велманс, внучка на Васил Кънчов, както и среща на възпитаници от различните випуски на училището.

От ръководството на школото, което днес е едно от най-големите и модерни средни училища във Враца, обясниха, че за реализирането на всички дейности около юбилея, ще разчитат както на училищния бюджет, така и на дарения от спомоществователи. Очаква се част от необходимата сума да бъде отпусната от бюджета на Община Враца, с решение на местния парламент.

Освен с дългогодишни традиции и утвърден престиж, СУ „Васил Кънчов“ във Враца може да се похвали и с напълно обновена и модерна материална база. Добра възможност за спорт предлага изцяло реновираният физкултурен салон, който спред експерти е сред най-модерните в цялата страна. Училището разполага и с втори физкултурен салон за по-малките ученици, както и с една от най-големите спортни площадки с изкуствена настилка. СУ „Васил Кънчов“ работи и по редица европейски и национални проекти и програми и осъществява едносменен режим на обучение.

 

2017-10-05 17:00
 
СУ "Васил Кънчов" участва в проект за обучение на деца със специални потребности, финансиран от програма „Еразъм+“. Водещата организация е Националната асоциация на ресурсните учители в България. Партньори на врачанското училище по проекта са представители от  университета в Букурещ, началното училище "Дубова"от Словакия, университета в Кордоба, Испания и Института по детска психология и психопатология на Словакия. Основна цел на проекта…

 

Млади експерти превзеха ОИЦ – Враца - в-к Конкурент

2017-10-12
Млади експерти превзеха ОИЦ – Враца
Млади експерти превзеха ОИЦ – Враца  Млади експерти превзеха ОИЦ – Враца
    Областен информационен център - Враца посрещна девет участника в Деня на Мениджър за един ден. Учениците от врачанските училища  СУ „Козма Тричков“, СУ "Васил Кънчов" и ПТГ "Никола Й. Вапцаров заредиха офиса с  много  енергия.

     Денят премина в две части: В първата, бъдещите мениджъри бяха запознати с основните дейности на центъра,  проследиха хронологично събития и  инициативи, организирани от ОИЦ –Враца през 2017г., както и с оперативните програми 2014-2020.

      Втората част на деня премина в импровизирано състезание на тема : „Създаване на иновативен продукт или услуга за подобряване живота на хората“, разделени чрез жребии се   сформираха три отбора: Отбор „Управители“ в  състав Васил Пламенов Красимиров и  Борис Цветанов Новоселски от ПТГ“ Н. Й. Вапцаров“ и Ива Ивалинова Тодорова от СУ“Васил Кънчов“ представи иновативен продукт/софтуер и мини процесор, вместени в устройство с размерите на флашка за предооляване на езиковите бариери при комуникация;  Отбор Експерти „Комуникация, информация и логистика“ в състав Пламен Цветанов Начев и Цветомир Митонов Асенов от  ПТГ“Н. Й.Вапцаров и Тоника Планимирова Иванова от СУ“Васил Кънчов“ представиха продукт „TPC Industry“  осигуряващ защита на малките деца в детски столчета и Отбор  Експерти  „Информационно обслужване и управление“ в състав  Георги Николов Георгиев, Преслав Красимиров Ценов от ПТГ „Н. ЙВапцаров“  и Михаела Венциславова Генурова от СУ “Козма Тричков“ представиха продукт  “Blind Spot Glasses“, целящ помощ и  интеграция на хора със зрителни проблеми в градски условия.

По предварително изработен регламент, отборите разполагаха с 1 час за подготовка, 5 минути за представяне и 2 минути за въпроси и отговори. И трите отбора се представиха отлично, като идеите на младите предприемачи са  изключително иновативни и приложими.

В края на креативния ден,  мениджърите  бяха отличени със сертификати от името на инициатора на инициативата „Джуниър Ачийвмънт“ и подаръци, осигурени от ОИЦ –Враца. На раздяла, те  проявиха желание да участват в бъдещи инициативи на ОИЦ-Враца.

Днес в традиционната рубрика “Дарик чете” имахме един много специален гост. Това бе Виолина Гергова от СУ „Васил Кънчов” във Враца. Тя дойде заедно със Силвия Врачовска – директорът на Регионалната библиотека “Христо Ботев” във Враца, за да види как се прави тази рубрика. Виолина днес се включи в инициативата “Мениджър за един ден” и зае позицията „директор” на библиотеката. Така тя усети реалния ритъм на работа на Силвия Врачовска. Виолина одобри книгите, които бяха представени на нашите слушатели в любимата рубрика “Дарик чете”.
Ето нейният избор за вас:
Първата книга е „Яж шоколад и отслабвай”. В нея популярният фитнес инструктор Лазар Радков ще ви въведе в тайните на полезното и здравословно хапване и ще ви докаже, че е възможно да изглеждате все по-добре, да се чувствате все по-добре и в същото време да си похапвате шоколад. Как да го постигнете? Като приемете 30-дневното предизвикателство на Лазар, което е свързано както с добре подбран и обоснован хранителен режим, така и с няколко много лесни и прости за изпълнение упражнения. Благодарение на него ще изградите нови навици и не само да запазите това, което ще постигнете за един месец, но ще го развиете и подобрите с времето. Благодарение на „съветите на Лазо”, на хумористичния му стил и на щадящия тялото режим, всяко движение и всяка промяна се оказват възможни. Но само ако вървят ръка за ръка с шоколад.

Следващото заглавие, което също може да се намери в отдел „Заемна за дома” е „Българските върхове по картата на света”. В томчето доц. Сандю Бешев и Дойчин Боянов създават първата хроника на българските премиерни изкачвания в планините по света. На страниците на книгата читателите ще открият върховете с имената България и Шипка, които се издигат в Централна Азия. Авторите представят експедиции, в които са били преки участници, премиери, осъществени от техни български колеги, както и върхове, изкачени от чуждестранни алпинисти, но получили български имена. От връх Пловдив в Памиро-Алай, през връх България в Перу, до планинската верига Тангра на остров Ливингстън в Антарктида. Поместените в тази книга разкази ще ви пренесат на непристъпни географски ширини, ще ви срещнат с непознати култури и ще ви качат на някога недокоснатите, сега български върхове. Според критиците „Българските върхове по картата на света“ e безценна хроника на планинарското движение у нас, с която древният откривателски повик в жилите ви ще се събуди по-силен от всякога.

Снимка на Darik Vratsa.

Зам.-кметът Петя Долапчиева посрещна делегация по проект на врачанско училище - 18.10.2017

Зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Враца Петя Долапчиева посрещна гости от 5 държави, които участват в международен проект „Моята малка Европа“. Делегацията включва преподаватели и директори на 6 учебни заведения от държави в Европа, които са партньори на Средно училище „Васил Кънчов“ във Враца. Държавите, които участват в проекта са: България, Полша, Португалия, Испания, Македония и Латвия.

„Пожелавам ви пълноценен престой в нашия красив град, в професионален и в личен план, много слънчеви преживявания и незабравими емоции. Успех на проекта и съм сигурна, че чрез него ще откриете нови приятели тук, във Враца!“ – каза в приветствието си Петя Долапчиева.

Делегацията бе водена от директора на врачанското училище Димитър Марков, който предварително запозна зам.-кмета с целите и задачите на проекта. Чрез него ще се мобилизират, както учителите да търсят нови методи да преподават и заинтересоват учениците, така и децата, които ще научат за страните партньори по един интересен и интелигентен начин.

Зам.-кметът Петя Долапчиева изрази удовлетвореност от срещата и поднесе подаръци на гостите.

 

Гости от 5 държави посетиха Враца - в-к Конкурент

2017-10-19
Гости от 5 държави посетиха Враца
Гости от 5 държави посетиха Враца 
 Зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Враца Петя Долапчиева посрещна в сряда гости от 5 държави, които участват в международен проект „Моята малка Европа“. Делегацията включва преподаватели и директори на 6 учебни заведения от държави в Европа, които са партньори на Средно училище „Васил Кънчов“ във Враца. Държавите, които участват в проекта са: България, Полша, Португалия, Испания, Македония и Латвия.

„Пожелавам ви пълноценен престой в нашия красив град, в професионален и в личен план, много слънчеви преживявания и незабравими емоции. Успех на проекта и съм сигурна, че чрез него ще откриете нови приятели тук, във Враца!“ – каза в приветствието си Петя Долапчиева.

Делегацията бе водена от директора на врачанското училище Димитър Марков, който предварително запозна зам.-кмета с целите и задачите на проекта. Чрез него ще се мобилизират, както учителите да търсят нови методи да преподават и заинтересоват учениците, така и децата, които ще научат за страните партньори по един интересен и интелигентен начин.

Зам.-кметът Петя Долапчиева изрази удовлетвореност от срещата и поднесе подаръци на гостите.

 

Гост-лектор в СУ "В. Кънчов" - тв. Враца

 

Журналистът и писател Ангел Бончев гостува днес в средно училище „Васил Кънчов“ , като част от гост-лекторската програма на учебното заведение. Пред учениците Ангел Бончев представи новата си детска книга описваща живота на Свети Лука Кримски, който е допринесъл за развитие на медицината и въпреки трудните години в който е живял не се е отказал от вярата.

„1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”

2017-11-01 14:00 - Конкурент
 
 „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ” „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”  „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”

Отборите на СУ „Васил Кънчов” - Враца, ОУ „Васил Левски” – Враца и ОУ „Христо Ботев” – Баница си поделиха първото място в Областното състезание за учениците от 5-8 клас, на тема „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”, посветено на 1 ноември - Ден на народните будители.

Надпреварата са проведе за осма поредна година по инициатива на Регионално управление по образованието - Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в навечерието на светлия български празник.

Участие в състезанието взеха 6 отбора с по трима състезатели от СУ „Васил Кънчов” - Враца, ОУ „Васил Левски” - Враца, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - Враца, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - село Девене, ОУ „Христо Ботев” – село Баница, ОУ „Отец Паисий” - село Софрониево.

Всеки един от участниците се изяви в един от трите кръга - „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”, „1000 причини да се гордеем, че сме българи от Враца и Врачанско” и „Моята лична причина да се гордея, че съм БЪЛГАРИН” - есе с изразена лична позиция.

Жури в състав: експертите в РУО – Враца Румяна Цветкова, Държавен архив – Враца Весела Пелова и краеведът Калина Тодорова дадоха най-високи оценки на участниците от СУ „Васил Кънчов” - Враца, ОУ „Васил Левски” – Враца и ОУ „Христо Ботев” – Баница. Те получиха максимален резултат от 18 точки. След тях се нареди отборът на ОУ „Отец Паисий” - село Софрониево със 17 точки, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - град Враца с 15 точки и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - село Девене – 13 точки.

Всички участници получиха читателски карти от РБ „Христо Ботев” – Враца и грамоти от РУО – Враца.

Областното състезание беше и първата проява инициирана в Дните на отворените врати в Регионална библиотека „Христо Ботев”, посветени на 1 ноември.

 

Десетокласници от СУ „Васил Кънчов“ се включиха в „Кафене на знанието"

2017-11-08 17:00 - Конкурент
 
 Десетокласници от СУ „Васил Кънчов“ се включиха в „Кафене на знанието Десетокласници от СУ „Васил Кънчов“ се включиха в „Кафене на знанието  Десетокласници от СУ „Васил Кънчов“ се включиха в „Кафене на знанието

Ученици от СУ „Васил Кънчов“ се включиха в инициативата „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето” на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.  Те са от пилотния десети клас по проект „Кариерно ориентиране в училищното образование“, по който работи врачанското школо. Заедно с класния си ръководител и кариерен консултант- Поля Ценова, младежите се включиха в нетрадиционния формат – дискусия, работа по групи, обсъждане на казуси. Темата „Събуди се за бъдещето“ беше свързана с отбелязания Ден на народните будители и провокира младите хора да дискутират по проблема за ролята на будителите днес. Сравнявайки делото на известни българи в миналото и преклонението им към „всичко българско и родно“, те потърсиха определение за днешните будители. Провокирани от въпроса „Буден ли си?“, десетокласниците категорично заявиха, че част от бъдещите будители са сред тях, защото оставайки в България, те ще дадат своя принос за запазването на българското, независимо какви професии ще упражняват. Бъдещи учители, писатели, журналисти, юристи, спортисти – някои от тях ще са новите будители.

 

Иновационен лагер

  14 Ноември 2017, 17:02 - Римекс ТВ 

Иновационен лагер за ученици от 9-ти до 12-ти клас проведе във Враца СУ „Васил Кънчов“. Подобна инициатива се провежда за 10-та поредна години, каза преподавателят Валя Кунева. Темата, по която трябваше да работят учениците беше „Как искам да изглежда градът на моите мечти“. Разделени в 6 отбора от по трима участника младите предприемачи трябваше да подготвят конкретен бизнес план. Четири от предложените разработки бяха свързани с разкриването на туристическа агенция. Останалите две групи бяха представили идеи за отваряне на фирма за месопреработване и за изграждане на нова спортна зала в града. Четиричленно жури, в което бяха включени експерти от РУО, управителят на ОИЦ Цвети Иванова и регионален представител на една от водещите банки дадоха оценка на всеки представен бизнес план. Трите най-добре защитени разработки получиха награди. Валя Кунева даде висока оценка на представилите се днес ученици, като според нея подготвените от тях бизнес планове могат да намерят своята реализация.

Иновационен лагер - ТВ Враца

На туризма, като възможност за икономическо развитие на Враца и региона заложиха по-голямата част от отборите, които участваха в провелият се днес в средно училище „Васил Кънчов“ иновационен лагер. В състезанието на идеи се включиха учениците от от 9 до 12 клас от бизнес специалностите в училището. Лагерът е част от програмата на „Световната седмица на предприемачеството“. Победител стана отбор „Усърдие“, а трите бъдещи бизнес-дами от отбора предложиха интересни идеи свързани с алтернативния туризъм.

 

ТВ Враца » Юбилейни инициативи

Юбилейни инициативи

Обновена музейна сбирка в средно училище „Васил Кънчов“ представя 80 годишната история на учебното заведение и факти, свързани с живота и делото на възрожденеца и патрон на училището Васил Кънчов.  Показани са ценни книги, документи и награди с които през годините е отличено училището. Обновяването на музейната сбирка е част от програмата посветена на 80 годишния юбилей, а днес учениците от петите класове се включиха във викторина посветена на Васил Кънчов.

ТВ Враца » Концерт на талантите

Концерт на талантите - 16.11.2017г.

Благотворителна изложба и концерт под надслов „Талантите на училището“ събра бивши и настоящи учители и ученици на средно училище „Васил Кънчов“. Пред пълните трибуни в залата на ПМГ се представиха музикални и танцови състави от различните класове в учебното заведение, а събраните средства ще се използват за закупуването на училищни символи за ученици и за обновяване фонда на библиотеката.

 

Вечер на талантите обедини учениците от СУ „Васил Кънчов“

2017-11-17 18:00 - Конкурент
 Вечер на талантите обедини учениците от СУ „Васил Кънчов“ Вечер на талантите обедини учениците от СУ „Васил Кънчов“ Вечер на талантите обедини учениците от СУ „Васил Кънчов“ Вечер на талантите обедини учениците от СУ „Васил Кънчов“

Благотворителна изложба - концерт под надслов "Талантите на училището" организира СУ-Васил Кънчов“-Враца. Събитието се състоя в четвъртък в спортната зала на ППМГ-Враца и обедини ученици и преподаватели от врачанското школо. Инициативата е във връзка с 80-годишния юбилей на учебното заведение, а целта е събирането на средства, с които ще бъдат закупени отличителни знаци –значки и шалчета, с които възпитаниците на СУ-Васил Кънчов“ да се отличават на 5 декември, когато е и кулминацията по отбелязването на кръглата годишнина. Ако бъдат събрани повече средства, те ще отидат за закупуване на книги, с които да се дообогати фонда на активно работещата училищна бибилиотека, обясниха от ръководството на училището.

Гости на мероприятието бяха представители на Училищното настоятелство, настоящи и бивши учители и ученици, родители. 

 

Призови места за ученици от СУ "Васил Кънчов"

21.11.2017г. - zovnews

Призови места за ученици от СУ „Васил Кънчов“ -  в-к Конкурент

2017-11-22 14:00 

Призови места за ученици от СУ „Васил Кънчов“
Призови места за ученици от СУ „Васил Кънчов“ 
 

За поредна година учениците от СУ „Васил Кънчов“ във Враца заеха призовите места в националните икономически състезания, организирани от Стопанска академия "Д. А. Ценов"- Свищов. Младежите се обучават в профил Технологичен – предприемачество и бизнес, което определя техните интереси и подготовка. На 17 ноември се проведе Националното ученическо състезание - "Икономика и управление на туризма", в което се състезаваха 48 средношколци от различни градове, които изучават икономика. Задачата, върху която работиха, бе свързана с пазарното позициониране и продуктовото портфолио на две ресторантьорски вериги. В процеса на работа участниците трябваше да оценят пазарното поведение на конкуриращите се вериги и да вземат решение за разработването на нов продукт във всички ресторанти на една от разглежданите вериги.

Младите предприемачи се отличиха с иновативните си идеи, задълбочена оценка на пазарните особености и възможностите за конкуренция. Виолина Гергова от 11 клас се класира на  второ място в оспорваното състезание, а Цветелина Стойнова от 11 клас зае трето място. Гордост за училището са и учениците, получили специални награди. Иван Станчев от 12 клас получи Наградата на ректора на Стопанска академия "Д. А. Ценов". Ангел Ангелов от 12. клас бе удостоен с грамота за „Най- добра разработка“, а наградата за „Най-иновативна идея“ получи Лилия Чапкънска от 11 клас. Младите хора бяха наградени със сертификати, които им дават възможност след завършване на средно образование да учат във висшето училище в специалност по избор, без да полагат кандидатстудентски изпити.

 

Школо създава уникална среда за развитие на потенциала

 www.vratzadnes.com, 2017-12-01

Школо създава уникална среда за развитие на потенциала

Димитър Марков е роден в Мездра. Завършва френска езикова гимназия, след което следва в Софийския университет. Притежава квалификационни степени по българска филология и френски език. До момента е работил изцяло в сферата на образованието. Бил е учител в Згориград и Мездра. От 20 г. е директор на СУ „Васил Кънчов“ и междувременно преподава по френски език.

 

Открито студио с Димитър Марков

 
 29-11-2017, ТВ Враца  
 
 

СУ "Васил Кънчов" - юбилей

ТВ Враца, 01-12-2017 

80- години от създаването си отбелязва тази година средно училище „Васил Кънчов“ във Враца. Началото на юбилейните чествания беше дадено днес с водосвет за здраве и успехи на бивши и настоящи ученици и учители в просветното средище, отслужен от Врачански митрополит Григорий. Честванията ще продължат и следващата седмица. Кулминацията е на 5 декември. Тогава ще се проведе голям концерт- спектакъл в залата на Драматично-кукленият театър. 

 

Среща на випуски

ТВ Враца, 04-12-2017

Учители и ученици от различни поколения се събраха днес на среща на випуските в средно училище „Васил Кънчов“. Някои от бившите възпитаници на учебното заведение пристигнаха от други градове в страната, както и от чужбина, за да се срещнат с любимите си учители. Провелата се днес инициативата е част от богатата на събития програма посветена на 80 годишния юбилей на училището. 

 

80 години СУ „В. Кънчов”

  05 Декември 2017, ТВ Римекс 

 Юбилей, 80 години от своето откриване, отбеляза тържествено СУ „В. Кънчов” във Враца. Празникът започна с поднасяне на венец в знак на признателност пред паметника на патрона на учебното заведение на пл. „Руски”. След това шествието от настоящи и бивши възпитаници, предвождано от училищното ръководство, премина по централните улици на града до пл. „Хр. Ботев”. Кулминацията на отбелязването на знаменателната дата беше тържествения концерт в голямата зала на Драматично-кукления театър. Официални гости на празника бяха зам.-областният управител Мирослав Комитски, кметът на Враца Калин Каменов, началникът на РУО Галина Евденова, представители на институции, бивши преподаватели. Началото бе поставено с тържествено посрещане знамето на Република България и знамето на учебното заведение. Изпълнен бе и химна на СУ „В. Кънчов”. Представен бе филм, разказващ дългогодишната история на училището и постигнатите успехи през деситилетията. Програмата продължи с празничен концерт на фолклорен ансамбъл „Българе”.
 

СУ "Васил Кънчов" - концерт

ТВ Враца, 06-12-2017 

С тържествен концерт с участието на ансамбъл „Българе“ завърши богатата на събития програма посветена на 80-та годишнина на средно училище „Васил Кънчов“. В залата на драматичния театър се събраха бивши и настоящи учители и възпитаниците, както родители и много приятели на учебното заведение. Празникът уважиха заместник-областният управител Мирослав Комитски, кметът на община Враца Калин Каменов, началникът на регионалното управление на образованието, директори на учебни и детски заведения и партньори на средно училище „Васил Кънчов“.

 

Калин Каменов: „Да си възпитаник на Средно училище „Васил Кънчов“ е отговорност

2017-12-05 19:20, в-к Конкурент
Калин Каменов: „Да си възпитаник на Средно училище „Васил Кънчов“ е отговорност
Калин Каменов: „Да си възпитаник на Средно училище „Васил Кънчов“ е отговорност Калин Каменов: „Да си възпитаник на Средно училище „Васил Кънчов“ е отговорност Калин Каменов: „Да си възпитаник на Средно училище „Васил Кънчов“ е отговорност Калин Каменов: „Да си възпитаник на Средно училище „Васил Кънчов“ е отговорност Калин Каменов: „Да си възпитаник на Средно училище „Васил Кънчов“ е отговорност
 

„Да си възпитаник на Средно училище „Васил Кънчов“ не е само ученическо ежедневие, а отговорност, защото това е едно от най-елитните учебни заведения не само в Северозападна България, но и в цялата страна. Неговата история показва, че оттук са тръгнали редица успешни врачани. От вас и вашите учители, зависи дали ще бъдете част от историята на това велико училище и дали ще бъдете готови да носите тежестта на титлата „Възпитаник на СУ Васил Кънчов“. Пожелавам ви от сърце, като човек, който може би е седял на Вашия чин, да бъдете здрави, упорити, ученолюбиви и инати в това да постигате, а не да се отказвате, да искате повече, а не да се задоволявате с това, което сте научили днес. Бъдете горди възпитаници на Средно училище „Васил Кънчов“! Честит празник!“. С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите на тържествения концерт по случай 80 – годишния юбилей на СУ „Васил Кънчов“, който се проведе в Драматично – кукления театър.

Празникът бе открит от директора на врачанското учебно заведение - Димитър Марков, който поздрави бившите и настоящите ученици и преподаватели. Програмата, продължи с историческа ретроспекция, която представи най-важните моменти от създаването на училището до днес и с художествено - музикална композиция, представена от възпитаниците.

По повод 80-тата годишнина на СУ „Васил Кънчов“, в тържественото честване, с уникален спектакъл, се включи Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

 

ТВ Враца » ВСС и МОН - образователна програма

ВСС и МОН - образователна програма

Възпитаници на средно училище „Васил Кънчов“ бяха запознати с административното правосъдие и как да защитим правата си чрез съдебните институции. По темата единадесетокласниците разговаряха с представителите на Окръжен и Административен съд във Враца. Състоялата се беседа е част от образователната програма на Висшия съдебен съвет и образователното министерство. За първа година тя се реализира съвместно от трите съдилища и районна и окръжна прокуратура. 

 

ТВ Враца » Предавания » Ефир в 7 » СУ "Васил Кънчов" - европроект

СУ "Васил Кънчов" - европроект

Преподаватели и възпитаници на СУ "Васил Кънчов" се завърнаха от Холандия.

 

Конкурент Събития

Ученици от СУ „Васил Кънчов“ посетиха Холандия

2018-03-07

Група ученици и учители от СУ „Васил Кънчов“ пътуваха до  гр. Зутермеер в Холандия, където в училище „Орание Насау Колеж“ участваха в среща по проект „Ние сме нашето бъдеще. Подготовка на учениците за живота им като възрастни и граждани“ по европейската програма Еразъм+.

По време на визитата учениците представиха разработени от тях презентации за здравословния начин на живот, спорта и здравословното хранене. В работните срещи се включиха участници от партньорските училища в Холандия, Португалия и Словения. Съвместно бе проведено и занятие за оказване първа помощ на пострадал. Представен бе и филм за спорта в училище „Васил Кънчов“. Учениците от 7. клас Мария Тодорова, Моника Нешева, Вивиан Георгиева и Борил Миронов участваха в часовете по изобразително изкуство. Врачанските ученици, облечени в красиви народни носии, представиха  български народни танци по мотиви от музиката на Дико Илиев и получиха заслужени овации от учениците, учители и родителите. Посетиха Амстердам,  музея на Винсент ван Гог, Мадуродам край Хага с макети на холандските забележителности и градината с лалетата, този красив символ на кралство Холандия.

Учениците се радваха на гостоприемството на своите домакини, а учителите- Даниела Игнатова и Таня Павлова, на споделените уроци и иновативни методи на преподаване.

 

Ученици от СУ „Васил Кънчов“ посетиха Холандия
Ученици от СУ „Васил Кънчов“ посетиха Холандия   Ученици от СУ „Васил Кънчов“ посетиха Холандия

 

Представители на СУ „Васил Кънчов“ посетиха Испания - в-к Конкурент

2018-03-15

Учители от  СУ „Васил Кънчов“ – Враца посетиха училище в град Томейосо, област Кастилия – Ла Манча, Испания, в изпълнение на дейности по проект „Моята малка Европа“ по „Еразъм+“.

Директорът на училището – Димитър Марков, координаторът от българска страна – Стефка Бешировска и Цветелина Георгиева, заедно със своите колеги от Испания, Португалия, Полша, Литва и Македония, обсъждаха резултатите от дейностите и проведените анкети и проучвания, свързани с невродидактиката като метод на обучение в училищата, които представят. Работната група се обедини около извода, че по-ранното начало на обучението на децата води до по-лесно справяне с учебните дисциплини, създаване на необходимите училищни навици за подготовка и възприемане на материала.

Представени бяха и резултатите от проучването сред подрастващите на тема „Героят на нашето време“. Независимо от националността и възрастта си, децата бяха определили като съвременните герои своите родители и учители.

Като част от програмата и дейностите по проекта бе и приема на работната група по проекта от кмета на град Томейосо - Inmaculada Jiménez /Инмасулада Яменес/ и Съветника по образованието, които изказаха радостта си от домакинството и удовлетворението, че училище от техния град може да сподели опит и да обмени познания в сферата на образованието.

Като част от дейностите по проекта е да се изведат както особености на образователните  и дидактически системи на държавите, които участват, така и  обичаите и забележителностите на включените в проекта градове. За целта, освен наблюдението на уроци по различни предмети в различни класове, бяха осъществени и редица посещения на важни места в града и в област Кастилия - Ла Манча.

Посрещането и едноседмичната  дейност на 17-те педагози от европейски държави бе широко отразена в регионалните испански медии. „Моята малка Европа“  е двугодишен проект с шестдневни посещения в различните участващи държави. След посрещането в СУ „В. Кънчов“ през месец октомври 2017г., Томейосо бе петата изнесена работна среща, като проектът ще завърши в Португалия.

Представители на  СУ „Васил Кънчов“ посетиха Испания

Представители на  СУ „Васил Кънчов“ посетиха Испания Представители на  СУ „Васил Кънчов“ посетиха Испания 
 

Конкурент

Дизайнер на „Мерцедес“ насърчи ученици от СУ „Васил Кънчов“

2018-03-13 1

Подобни новини

Калин Илиев гостува днес във врачанското училище „Васил Кънчов” като гост-лектор. Преуспелият врачанин разказа пред учениците за пътя от ученическите си години до момента, сподели с тях детските си мечти и трудностите през които е минал, за да ги осъществи. Калин е човек с разнородни интереси най-вече в Дигиталната индустрия. Вече почти 10 години той развива различни проекти в областите на графичния и индустриалния дизайн, онлайн пазари, видео реклама и дигитален. Гонейки една от детските си мечти, през 2012 година печели изключително престижен конкурс за автомобилен дизайн, с което получава шанс да започне работа в Германия в най-елитното тунинг студио на Mercedes – Brabus.

Осъществил вече една голяма мечта, той решава да се върне в България, където заедно с двама от най-добрите си приятели, създават и развиват студиото за онлайн видео маркетинг WonderSwamp с натрупано до момента портфолио от над 130 български и международни клиенти. Този успех му дава още по-голяма вяра и години след това стартира и успешно развива още две компании. Една от тях специализира в бутоковия начин на обслужване на клиенти в изграждането на корпоративна идентичност под името Eyas Design, а втората е дигиталната агенция BrandЪ.

„За да успеете да осъществите мечтите си, трябва да работите здраво, да сте смели, да ги споделите и презентирате пред колкото се може повече хора, за да може да ги реализирате с критиката, която сте получили“, обясни пред присъстващите Калин Илиев. Самият той споделя, че има още запленяващи идеи за в бъдеще, но му трябва време да ги осъществи.

 „Не е важно от къде си тръгнал, по-важното е до къде ще стигнеш“, заключи преуспелият врачанин и насърчи учениците да имат мечти, да ги следват, колкото и невъзможни да изглеждат те, да пътуват повече, непрекъснато да разширяват кръгозора си, да търсят творческо развитие и да не спират да искат от себе си още и още, в преследване на следващата цел. 

Срещата беше вдъхновяваща и поучителна за ученици и преподаватели, а накрая беше запечатена с общо селфи за спомен. Сред присъстващите на гост-лекторската инициатива, която е традиционна за врачанското училище, беше и директорът на ОИЦ-Враца Цвети Иванова.

Дизайнер на „Мерцедес“ насърчи ученици от СУ „Васил Кънчов“

Дизайнер на „Мерцедес“ насърчи ученици от СУ „Васил Кънчов“ Дизайнер на „Мерцедес“ насърчи ученици от СУ „Васил Кънчов“
 

Среща - разговор с Калин Илиев

 

Как човек да преследва мечтите и какво се крие зад всеки успех. Това дискутира днес с учениците от средно училище „Васил Кънчов“ Калин Илиев- предприемач и един от съоснователите на една от успешните български компании за дигитален бизнес с клиенти от цял свят. Калин Илиев гостува в училището като част от гост-лекторската програма, която среща ученици с успели хора от различни сфери на обществения живот.

Сподели: