Петък 29, Март 2024г.

ткриване на учебната година в СУ "Васил Кънчов" - 16.09.2019г.

Звън на училищен звънец за първи път чуха 22- ма първокласника в средно училище „Васил Кънчов“. Школският звънец за последна година събра  две паралелки абитуриенти на школото, които завършват хуманитарен профил и профил предприемачество и бизнес. В първия ден на новата учебна година беше официално открита ремонтираната сграда за началния курс. Тя е топлоизолирана и с нова отоплителна инсталация. 

 

Наше училище проведе европейски ден на езиците

2019-09-29 19:20  - Konkurent.bg 
Наше училище проведе европейски ден на езиците
Наше училище проведе европейски ден на езиците Наше училище проведе европейски ден на езиците

Стана традиция  всяка година да се чества Европейския ден на езиците в СУ „Васил Кънчов”. Този път той бе отбелязан с открит бинарен урок на групите по френски и немски език от 12а клас с преподаватели Стефка Бешировска и Жулиета Босилкова.

Урокът започна с презентация за Европейския съюз и езиците в него и продължи с драматизация на баснята „Котката полиглот”, представена от Михаела, Симона и Николай на немски език. После учениците участваха в езикова работилница където трябваше да попълнят думи като „ здравей, добър ден и довиждане ‘’ на повече от 15 езика.

Оживление настъпи, когато започна играта „Стани богат”,  подготвена от г-жа Бешировска. Имаше вдигнати ръце, верни и грешни отговори и разбира се награди за позналите.

Часът завърши с малка музикална викторина, където учениците трябваше да познаят коя песен на какъв език се пее. Гостите в лицето на г-жа Искра Исаева, Цветана Цветкова и Маргарита Кръстева останаха доволни от чутото и видяното.

А във фоайето на 3. етаж беше подредена изложба на тема  „С чуждите езици по света”,  където учители и ученици бяха показали в снимки своите спомени и преживявания по време на своите пътувания из България и по света.

Европейски образователен проект - ТВ Враца

Учители и ученици от Швеция,Турция и Румъния гостуват в средно училище „Васил Кънчов“, като част от европейски образователен проект насърчаващ децата да спортуват повече, да водят здравословен начин на живот и да развиват социалните си умения. Участниците в проекта бяха приети от заместник-кмета на община Враца Петя Долапчиева.

Ден на Германия правиха в СУ „Васил Кънчов“

Ден на Германия правиха в СУ „Васил Кънчов“

За  четвърта поредна година в СУ „Васил Кънчов“ се проведе Ден на Германия.  Актовата зала събра учениците от 5. и 9. клас, които през тази година ще изучават немски език.  В началото на празника  учителят  по немски Жулиета Босилкова  приветства всички, които се включиха в подготовката за този ден и им пожела много успехи в изучаването на езика.  В хода на празника те показаха наученото за Германия досега, представиха се на немски, а учениците от 9. клас запознаха присъстващите с  16–те немски провинции. Михаела Николова и Симона Венкова от 12. а клас в презентация споделиха за преживяванията си през лятото  в Младежкия лагер в град Франкфурт на Одер – побратимен на Враца. Преподавателят Жулиета Босилкова разказа за престоя си в Берлин и  прочете интересни факти, свързани с ежедневието на германците.  Учениците  се справиха добре и със задачата от работния лист. Кулминацията беше   в края на тържеството – всички получиха „ученическа кесийка“, която съдържа лакомства и дребни ученически пособия, осигурени от СУ „Васил Кънчов“ и дарители,  учебна програма и лист с историята на „ученическата  кесийка“.  И тази година актовата зала беше украсена подобаващо – с  писмени работи на учениците от  5. клас, сувенири, вестници, списания, картички, карти, плакати, немския национален флаг  и дипляни от Берлин и Бранденбург, представящи  богатото културно и  историческо наследство на немската столица.

Посрещнаха наше училище с концерт в Унгария

Konkurent.bg  - 2019-10-20 08:00 

Посрещнаха наше училище с концерт в Унгария
Посрещнаха наше училище с концерт в Унгария Посрещнаха наше училище с концерт в Унгария 

Група учители и ученици от СУ "Васил Кънчов"-Враца посетиха гр. Печ в Унгария по проект „Изкуство и приказки. Имало едно време в Европа". Участниците в проекта бяха тържествено посрещнати в училището домакин с концерт.  

Учениците се запознаха с историята, географията и архитектурата на града,  разучаване и изпълнение на унгарски фолклорни песни. Незабравима емоция донесе вечерното рисуване със светлина върху стените на училището. В следващите дни продължи работата  със светлина, но този път децата експериментираха с лазерни лъчи и създаваха различни фигури под ръководството на г-жа Каталин Килан преподавател по химия и физика.

Групата от врачански ученици посети музеите в града, замъка Сиклош, където научиха за бойното оборудване през Средновековието, наблюдаваха демонстрации на конна езда и стрелба с лък. Участниците в проекта представиха приказки, които сами са създали, на основата на фолклора на всяка страна. Работата по проекта продължи с рисуване,  създаване на илюстрации на тези приказки върху стъкло, допълниха от школото.

 

Ученици създадоха електронна книга с герои - в-к Враца днес

 

Учители и ученици от наше училище се завърнаха от Португалия

26.10.2019 - Konkurent.bg 

Екип от учители и ученици от СУ „Васил Кънчов“- Враца, се завърна от поредна мобилност в столицата на Португалия - Лисабон по проект „ Да построим мост между поколенията“, програма Еразъм+ на ЕК, похвалиха се от школото. Ученици и учители имаха възможност да бъдат част от екипа на училище „Пасос Мануел“ в центъра на Лисабон, където представиха свои филми и презентации за значими личности от историята и културата на нашия град, свързаните с тях редки, но и съвременни  професии.

В международен екип децата изработиха електронна книга с герои, предварително избрани от тях след проведено гласуване. Множество  дидактични и ролеви игри, занятия и уъркшопи бяха проведени с учениците от Португалия, Полша, Кипър, Турция и България. Богатата библиотека на училището, в която се подготвят не само учениците, но и много студенти от университетите в Лисабон, стана място за среща на различни култури, традиции, занятия. Посетени бяха много забележителности, сред които гробът на Вашку да Гама в катедралата „Св. Йероним“, мястото, от което са тръгвали експедициите за новия свят.

 Учениците  сами бяха подготвили песни с инструментален съпровод, свързани с близкото минало, съобразно проектните задачи - изграждането на мост между поколенията. Създадоха се много нови приятелства и организация за следващата среща през месец декември, когато ще бъдат изготвени уроци от учителите от страните партньори по проекта, календари с герои, дидактични и ролеви игри,  занятия с възрастните хора, свързани с новите технологии и интернет.

Учители и ученици от наше училище се завърнаха от Португалия
Учители и ученици от наше училище се завърнаха от Португалия
 
 

Проведоха юбилейно състезание "1000 причини да се гордеем, че сме българи"

2019-11-02 - Konkurent.bg 
Проведоха юбилейно състезание
В Регионално управление на образованието- Враца се проведе X юбилейно състезание "1000 причини да се гордеем, че сме българи" , посветено на Деня на народните будители.
В надпреварата мериха сили 9 отбора с по трима състезатели. Отборът на СУ "Васил Кънчов"-Враца беше представен от Данаил Данаилов, Ванеса Кирилова и Мария Димитрова - ученици от VI клас, които въпреки силната конкуренция, показаха знанията си и получиха максимален брой точки. Учениците се представиха достойно и се класираха на престижното 1-во място.
 
 
 

Експедиция "Будител"  - ТВ Враца

С различните отдели в регионална библиотека „Христо Ботев“ , с интересни факти за българските будители и просветители се запознаха днес възпитаниците на средно училище „Васил Кънчов“. Срещите с ученици от различни класове и учебни заведения е част от програмата на отворените врати на регионалната библиотека посветени на 1 ноември-Денят на народните будители.

 

Правят иновационен лагер в СУ "Васил Кънчов"

2019-11-17 - Konkurent.bg 

Иновационен лагер ще проведат утре във врачанското СУ "Васил Кънчов", съобщиха от ръководството на школото. Събитието се се провежда по формат на Джуниър Ачийвмънт България като част от серия инициативи на организацията в рамките на Световната седмица по предприемачество (http://www.jabulgaria.org/).

 

СУ "Васил Кънчов" запази традицията и се включи в седмицата на предприемачеството СНИМКИ

2019-11-18 - Konkurent.bg 
 
За дванадесета поредна година СУ „Васил Кънчов”-Враца се включи в Световната седмица по предприемачество с иновационен лагер, организиран от Джуниър Ачийвмънт България. В него взеха участие ученици от Х до ХІІ клас. Те бяха разделени в пет отбора и имаха на разположение четири часа, за  да предложат иновативно решение на казус, поставен от организаторите. Тази година темата беше свързана с разработване на идея, която да решава едновременно екологичен и социален проблем. Задачата бе да се предложи вдъхновяваща публична идея, заразяваща общността със своята социално- екологична насоченост.
 

Иновативен лагер по предприемачество

Идеята на Нина Ангелова, Мая Савеска и Кристян Евгениев за изграждането на „Сетивна градина“ спечели тазгодишното издание на иновативния лагер по предприемачество в средно училище „Васил Кънчов“. Пет отбора на ученици от 10 до 12 клас се включиха в надпреварата на бизнес-идеи свързани с екологията и социалната отговорност.

 

Ученици обменяха опит в Испания - Враца днес

 

Среща-дискусия - ТВ Враца

 За професията „Учител“ ,за ролята на директора,за матурите и учебното съдържание и защо се учи толкова много математика бяха само част темите по които дискутираха днес учениците от средно училище „Васил Кънчов“ със заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Визитата е част от гост-лекторската програма на учебното заведение ,която срещa учениците с различни личности от обществения живот,политиката,бизнеса и спорта.

 

Заместник-министър дойде във врачанско училище

2019-11-26 Konkurent.bg 

Заместник-просветният министър Таня Михайлова дойде във Враца, за да говори пред гимназисти от Средно училище „Васил Кънчов“.Тя се включи в инициативата на школото „Гост-лекторски институт“ като говори по темата за мениджмънта в образованието. Най-интересно за децата бяха възможностите за кандидатстване в университе без приемен изпит, като вместо него се използват резултатите от държавните зрелостни изпити.

Началникът на РУО – Враца Галина Евденова беше сред гостите на форума, който премина при огромен интерес.

Зам.-министър от МОН към ученици: Учете математика! - Teacher.BG

 

Предай нататък доброта - www.vratzadnes.com/

 

Посрещнаха Бойчо Димов като герой в СУ „Васил Кънчов“ - Konkurent.bg

 

Направиха коледна изложба-базар в СУ "Васил Кънчов" - Konkurent.bg

 

Сподели: